Здрастуй, шапка-коноплянка

Життейські мудрощі
Так років із п’яток тому хтось, уже й не пам’ятаю чия це саме була невимовна ласка, подарував мені красуню ласкаву шапочку-прилягайку на всі зимові випадки життя і радію я тому літеплу, аж у підошвах Ташкент відчувається. Попри се, ця гаряча кацавайка на мої вуха привертає до себе таку неймовірну увагу лобовою ‘’капустою’’, що мені від задоволення ще подекуди аж стає парко. Всі, в тому числі і файні дівчата, так і уважно зорять у центр мого лоба, як зближаємось на вулиці, аж я мимоволі горджуся собою: он який примітний щодалі стаю. Дарма, що як вдуматись, то привертає увагу не моя щодалі старіюча мармиза, а примітний кольоровий семилистник коноплі з маминого городу і левади, пришпандьорений у мене на кормі, пряжистий запах котрої, якщо вдуматись напружено , то гостро пам’ятаю й понині. Хоч поминуло відтоді вже літ із шістдесят. Якщо не більше.
Зайдеш серед розкішного літа на город, пробіжишся ледве помітною стежиною поміж буйнолистою картоплею, стручкастою квасолею, а тобі по обличчю хльостає ароматна, запашиста, пахуча конопля. Блаженство! Зайдеш після цього до хати, весь у стійкому запаху літнього багатства, непомітно присипаний зеленавим пилком духм’яних конопель, а мати й каже:
— Що, хлопчик знову занадився в огірки та помідори? Молодець. Їж, їж. На те й воно багате благословенне літо, щоб підкріпитися його дарами, нанюхатись половіючої коноплі – годувальниці, зодягальниці нашої.
Я вже не раз чув від матері, що вирощування коноплі, то справжня житейська наука. І походить вона начебто ще від Адама і Єви. Моя безграмотна мати знала, що цих гріховників вигнали з раю і зайнялися вони якраз землеробством, вирощуванням конопель. Позаяк ця листата рослина давала все людині — і їжу, і одяг, лікувала. І навіть не всіх дітей знаходили в ‘’капусті’’, виявляється, а й часто в ‘’коноплянику’’.
Особливо ж не забуду ніколи запаху й смаку конопляної олії! Це неповторний дар природи… До помідор, огірків, капусти кожному на індивідуальний смак.

Моя шапка-коноплянка

Як дізнався я, коноплі випромінюють більше двохсот ароматичних сполук. Найбільше у рослині так званих терпеноїдів, які надають їй запах дерева, цитрусових, квіткових та інших сполук.
Мати моя добре зналася на вирощуванні коноплі. Бо окремо саджала особини чоловічої і жіночої статті. Знала коли їх збирати. Як у річці вимочувати. Як на верстаті вимолочувати, ламати. Як з коноплі давити найзапашнішу у світі олію. Як ткати з неї полотно. У нас дома і ткацький верстат був. Де подівся — не знаю…
Я й по нині пам’ятаю мамині домоткані льняні сорочки в яких вона все літо ходила в поле на плантації цукрових буряків.
— Усього іншого, привозного, купленого на себе зодягнути не можу: воно все для мене скляним здається, — казала моя мила мати Ликерія Феофанівна Горобець, родом із села Джурин на Вінниччині. — А в лляній сорочці гейби вродилася…
В одного харківського науковця М.М. Красикова прочитав цілий трактат про коноплю і його господарську доцільність. Позичаю в нього для колориту моєї нинішньої публікації один абзац і вірша:
’’13 грудня, на свято Андрія, дівчата «сіяли коноплі»: опівночі виходили на подвір'я, тричі обходили хату і розсівали по снігу насіння коноплі, примовляючи:
Андрію, Андрію,
Конопельку сію,
Спідницею волочу,
Заміж вийти хочу.
Дай, Боже, знати,
З ким весілля грати.’’
Даруйте, пані й панове, що прогавив цьогорічне 13 грудня. Готуйтесь до наступного.
Олександр Горобець, письменник.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Як гріх лягає на душу

четвер, 19 вересень 2024, 19:04

Відгук на роман Олександра Горобця «Монастирська праля». Нестабільність в економічному, політичному життя України, а тепер війна якось відсторонили мене від читання художньої літератури. Мало приваблює класика, радянські видання втратили свою цінність,...

Більше солов'ї не б'ють піснями в груди

четвер, 29 серпень 2024, 14:29

Парадокси життя. Маю дві новини, які мене вразили, приголомшили і потрясли. Не можу від того, ні оговтатись, ні заспокоїтись…. Перше. Торсонули події в містечку Мала Данилівка Харківської області, де розташована знаменита Харківська державна зооветерин...