Конституційний суд відновлює справедливість?

На правовому полі...

І все-таки Україна вельми дивна держава. Не хочеться і визнавати цього, але куди подінешся від фактів. А вони свідчать про те, що в нашій країні, як заявляють і пишуть усі, не лише вибіркове правосуддя, а й соціальне забезпечення. Для одних категорій громадян космічні зарплати і пенсії, іншим – фіга з маком.

Чи може довго проіснувати держава, у котрій пенсії учорашніх державних службовців, які складають становий хребет порядку й організованості, діяльності управлінського персоналу в країні нині отримують пенсії ледве не на рівні прибиральниць, двірників, але точно нижче, до прикладу, сантехніків, водіїв. Скажімо, я державний пенсіонер уже без малого одинадцять літ, але за цей час ще жодного разу не отримав жодної копійки доплат, моя пенсії не індексувалася, хоча практично в усіх категорій пенсіонерів рівень соціального забезпечення значно зріс. У декого і вдвічі, і втричі.
Подібного, зауважу, немає в жодній країні світу Більше того, п’ять років тому було прийнято якийсь просто таки, як на мій хлопський розум, дурацький закон, відповідно до якого всі категорії пенсіонерів можуть отримувати доплати, індексації до соціального забезпечення, а ось учорашні державні службовці, які вийшли на пенсію до 2015 року, журналісти, прокурорські працівники, податківці цього права позбавляються. Їх просто ганебно виштовхали за межу бідності. Як непотріб. На всі звернення людей, пенсійні чиновники тупо показують на припис пункту 5 розділу ІІІ „Прикінцеві положення“ Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення“ від 2 березня 2015 року № 213–VIII. Мовляв, вам – «ніз-з-зя!» Ось така державна політика в сфері соціального захисту громадян. Відтак, влада поділила громадян на чорних та білих. Піди й зрозумій, для чого це зроблено, з якою метою, а, можливо, хтось на когось банально образився?
І ось, начебто, прояснилося небо над Печерськими пагорбами й для ображених державою людей.
Стало відомо, що Другий сенат Конституційного Суду України 18 червня 2020 року ухвалив Рішення у справі за конституційною скаргою громадянки України Левченко Ольги Миколаївни щодо відповідності Конституції України (конституційності) припису пункту 5 розділу ІІІ „Прикінцеві положення“ Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення“ від 2 березня 2015 року № 213–VIII . Цим Рішенням Конституційний Суд визнав оскаржуваний припис таким, що не відповідає Конституції України.
Дане повідомлення опубліковано на сайті Конституційного суду України - http://www.ccu.gov.ua/novyna/na-pidstavi-nevidpovidnosti-pryncypovi-verhovenstva-prava-pravovladdya-prypys-shchodo
У середовищі державних пенсіонерів і інших зацікавлених осіб виникли розмови про те, що дане скасування обмежень стосується виключно колишніх прокурорських працівників, позаяк, скаржниця належить саме до цієї категорії пенсіонерів. Це підсилилося тим, що переважна більшість ЗМІ так і пише (у тому числі і в заголовках своїх видань), що, мовляв, Конституційний суд зняв обмеження на підвищення пенсій колишнім прокурорам. А ось про інші категорії осіб пенсіонерів у цих повідомленнях і не згадується.
Думаю, що це хибна думка. Адже своїм Рішенням Конституційний Суд визнав оскаржуваний припис таким, що не відповідає Конституції України. І це стосується всіх категорій пенсіонерів.

Суддя Конституційного Суду Сергій Петрович Головатий, який підготував і представляв у Другому Сенаті скасування обмежувального припису до пункту Закону від 2 березня 2015 року

Сьогодні, як журналіст і письменник, я звернувся з Інформаційним запитом до Міністерства соціальної політики України з проханням роз’яснити, з дозволу сказати, прибрати ці дивні «зазубрини», які мимоволі виникли при публікації даного Рішення Конституційного суду України. Наберімось терпіння до отримання офіційної відповіді профільного відомства.
***
До речі...


Нехай буде ще раз уяснено всіма, що розумні і справедливі речі завжди творять лише професіонали, здатні уяснити глибину проблеми, яка виникла, вийти на рівень потреб людей, а не залишатися на рівні чинодралів, котрим понад усе, мабуть, потрібен був дрібок економії коштів за рахунок людей, котрі самовіддано десятиліттями служили своїй державі. Такою чесною і порядною людиною в Конституційному суді України виявився добропорядний служитель Феміди Сергій Петрович Головатий. Він глибоко вник у проблему, котра виникла, підготував Рішення Другого сенату Конституційного суду з даної тематики, з аргументами і доказами у руках відстоював на засіданні запропоноване ним розв'язання колізії по відновленню справедливості для сотень і сотень тисяч громадян. Щиро дякуємо за це, Ваша Честь!


Олександр Горобець, письменник.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Хто слова зодягне у музичні шати

четвер, 28 березень 2024, 23:01

Шукаю композитора. Я, зізнаюся, друзі, не поет, тим паче, не поет-пісняр. Але одного ранку проснувся з віршем у серці. Де й взялося це прекрасне диво — не знаю. Тільки встиг ввімкнути комп’ютер — вилилося хвилюючим текстом на екран. Перечитав, почистив...

Схованка від бомби

п’ятниця, 22 березень 2024, 0:20

На злобу дня. Нічна балістика і крилаті ракети, сповіщення про рух яких із другої половини попередньої ночі у бік також і столиці вперше за весь період війни загнали й мене, комендантської години, у так зване укриття на Солом’янській. Я зайшов до його...