Із хлопчика - у Герої

Поворти життя

Як же ж мені все вам розповісти, показати, любі мої друзі, та так, щоб не потривожити рідної неньки. Двадцять літ уже, як немає її, а та світлина, по котрій орієнтуватиму вас у моїй нинішній оповідці народилася ще того раніше — 1 травня 1998 року. Тоді виповнилося моїй рідній Ликерії Феофанівні, багатолітній колгоспній ланковій, рівно вісімдесят літ. І затіяли ми із родичами влаштувати бабусі шикарну, незрівнянну гостину. Скликали всіх, хто лише може в селі і в районі, з області до маминого Джурина добитися, зібратися до урочистого столу. Оркестр привезли найкращий, вельми голосистий і не ледачий, за три села, казали, було чути флейту і саксофона. З народними піснями до нашого двору прибилися артисти Вінницького музично-драматичного театру. Відомі співаки, фольклористи. Курінь, по-джуринськи — шалаш на 150 осіб тріщав від гостей, ще більше пригощали наші редакційні водії і київські файні дівчата маминих сусідів, що виглядали на цю оказію з-за наших кам'яних мурів, вишняків, які тільки-тільки вбиралися в одежу пахучої весни.

Торжество у Джурині на Вінниччині 1 травня 2024 року, у день 50-ліття моєї матері Ликерії Феофанії.

Але найбільшим гостем на тому торжестві був найближчий мамин друг, отой світленький хлопчинка, що зображений на кольоровому знімку з оказії крайнім попереду з геть льняним чубиком. Дмитрик, знову ж таки, якщо по-джуринському — з густим домішком суржику — то й Дімка. Так його завжди величала моя донька Тетянка, яка подеколи навідувалась до бабусі в село. Він найближчий сусід моєї Ликерії Феофанівни. Мешкає в будинку через межу. Такий хазяйський хлопчинка, що тільки світ-зоря, а він уже у бабусі на порозі. «А що вам принести, допомогти… подати?»

Я бувало приїду до неньки, обніму її легенько за плечі: «Як ти тут одиноко саменька? — справлюся по-синівськи, бо на всі наші пропозиції поїхати з нами назавжди до столиці у неї готові серйозні заперечення. А ще вона часто повторювала: «Ой, як же ж мені з сусідами невимовно повезло, сердечніші, знаєш, за найближчу рідню, а цей хлопчинка, Дмитрик, як мій янгелочок: із першим сонцем у віконце — стук-стук. Справляється, як спала бабуся. Чи сучка колі, рідна моя Лесі уночі не гавкала? Витягнув, каже, бабці вже відерце свіжої джерельної водиці, на цямрині залишив, відкрив курник, випустив на пасовисько кіз – Мішу та Раю (звичайно ж названих так вигадливою моєю матір’ю з нагоди дивакуватого сімейства Горбачових). Ті кози дивували все село, позаяк (не повірите, мабуть, але, їй-право, таке було) бігали своїми ратицями по… загострених штахетинах паркану — хоч кіно про цю чарівну парочку знімай. Ловкі, як гірські козли. І завжди весело пестили, перебирали солом'яного чубика Дмитрика. Він їм з обох рук чухає підборіддя, а Мишко з Раєю ніжать, леліяють хлопчину на голові…

У нашої дочки Танюші, котра зображена на фото у самому центрі світлини у яскравій куртці, Дмитрик теж був єдиним і найближчим приятелем у Джурині. І тільки варто було мені навідатись у село, питань на весь вечір не оберусь: а чи бачив я Дмитрика, а чим він займається, а до якого він уже ходить класу, як навчається? Хоча у них різниця всього лише у декілька місяців у днях народження. 2024-й -- 33-й рік життя.

Двадцять років уже немає бабусі, нам більше немає до кого їздити в село, а дочка якось сумно каже за столом: «як хочеться в Джурин, побачити, яким виріс Дімка… Мабуть, оженився вже, дітей має…»

І сьогодні нежданно-негайно прилетіла відповідь. Натискайте кнопку запуску відео і ви все зрозумієте, побачите, почуєте.

Царство тобі Небесне славний український танкісте, Дмитрику, Дмитре Володимировичу, пане молодший сержант. Ми тебе всі любили!

Олександр Горобець, письменник.

https://www.facebook.com/share/v/knHkc1MNS9NbsLrQ/


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Як гріх лягає на душу

п’ятниця, 20 вересень 2024, 0:25

Відгук на роман Олександра Горобця «Монастирська праля». Нестабільність в економічному, політичному життя України, а тепер війна якось відсторонили мене від читання художньої літератури. Мало приваблює класика, радянські видання втратили свою цінність,...

Більше солов'ї не б'ють піснями в груди

четвер, 29 серпень 2024, 14:29

Парадокси життя. Маю дві новини, які мене вразили, приголомшили і потрясли. Не можу від того, ні оговтатись, ні заспокоїтись…. Перше. Торсонули події в містечку Мала Данилівка Харківської області, де розташована знаменита Харківська державна зооветерин...