Юлія, яка підкорила математичний світ і капризний... Київ

Святі імена

Вразило, наче током ударило з пам’яті вчорашнього дня – розбудило серед ночі, вчора почуте поміж людей:

— А як тепер зветься знаменита вулиця Ломоносова у Києві? Який історичний замінник віднайшли у нашій істореографії, ті, хто займався зміною топоніміки на рідну, милу, національну? Це ж треба було надзвичайно постаратися, щоб перевершити знакову рівність такому знаменитому, у віках уславленому вченому!

Відповідь співрозмовника була така:

— Знаю лишень, що нарекли жіночим іменем. Зовсім молодої дівчини. Здається, нашої світової математичної зірки, от прізвище ще не запам’ятав…

Куди й подівся мій сон. Комп’ютере, рідний брате, ну-мо, посприяй, і за мить уже знаю все. Хочу, щоб і ви запам’ятали, друзі, раз і назавжди це ім’я, позаяк це має важливе пізнавальне, історичне, самоосвітнє, патріотичне, виховне значення.

Отож, сумнівного московитського графа-барина науковця успішно посунула чарівна і незрівнянна українська математична зірка супер світового значення в точних науках Юлія Янівна ЗДАНОВСЬКА. Знаєте, скільки було їй літ, коли вона зненацька покинула наш благородний світ? Лише – 21 Божий рік!!!!!

Юлія Здановська увійшла в нашу епоху неймовірними розумовими здібностями. Народилася в Харкові 4 травня 2000 року. (В цей день за старим стилем християни святкують Свято ікони Божої Матері «Несподівана Радість» та Свято ікони Божої Матері Царевококшайська «Мироносицька».)

Навчалася у звичайній міській школі. Особливо кохалася у математиці. Беручи участь в різноманітних олімпіадах і змаганнях проявляла особливі, виняткові здібності. Слава Богу за те, що в Україні є люди, які проявляють особливий хист у пошуку юних талантів. Вони віднайшли серед тих, хто складає іспити ЗНО на 200 винятково обдароване дитя, перевезли його до столиці поспіль із батьками (!!!), зарахували на навчання до фізико-математичного ліцею Національного університету імені Тараса Шевченка.

Юлія Янівна понад усе хотіла бути не стільки ученим, як звичайною українською вчителькою математики. Прагнула понад усе зробити свої уроки дивом із відкритів царства точних цифр і оригінальних розрахунків. У молодечих душах шукала подібних собі – густо залюблених у світ точних наук. І тільки випустилася з елітного механіко-математичного факультетуКиївського Національного університету імені Тараса Шевченка, не поспішила в наукову лабораторію, хоч запрошень було десятки від наукових вітчизняних і зарубіжних грандів, а поїхала працювати учителем математики та інформатики до звичайної сільської школи на Дніпропетровщині, у славному містечку Юр’ївка. Які ж щасливі ті діти, яким вона читала свої унікальні лекції про світ чисел та можливості інформатики. Казали, що це була дівчина, яка знала все на світі. Для неї не було нічого невідомого. Їй у молодому житті покорилися всі без винятку розумові олімпіади і змагання. Її голова була – справжній безмежний комп’ютер з необмеженим полем інформації …

Але Юлія Янівна попри все була великим, неперевершеним, ідеальним, блискучим патріотом України. Коли почалася ця безглузда рашистська окупаційна війна пані Здановська стала активним волонтером. Буваючи в батьків у Харкові, який постійно розстрілювали московські фашисти, вона завжди чи не першою виявлялася серед числа рятувальників, роздавачів гуманітарних вантажів. Рвалася з вантажами підтримки на передову. 3 березня 2022 року чарівна і незабутня рудоволоса Юлія Здановська опинилася в центрі чергового ворожого нальоту на першу українську столицю. Вибух, і світ зупинився назавжди…

Їй ішов лише 21 рік… На Юлію Янівну Здановську беззаперечно чекало блискуче життєве і наукове майбутнє, бо вона постійно натхненно працювала на своє світоглядне, фахове зростання. Попереду в неї, розповідають знаючі люди, мало статися ряд незвичайних наукових відкрить. Але прийшли, увірвалися в життя України безглузді варвари, які і по нині несуть у наше життя смерті й розруху. Царівни математичних порядків і цифрових, інформаційних загадок нестало!

Як же ж розважливо вчинили ті наші славні, мудрі люди, котрі іменем незрівнянної юної, як тепер кажуть, математикині нарекли головну студентську вулицю столиці України. Адже Юля мешкала тут понад 7 років, що є третиною її золотого і блискучого життя. Нині серед студентів, мешканців багатьох гуртожитків головного університету столиці вулицею Юлії Здановської ходять, які ще не так давно поспіль із нею сиділи за навчальними партами.

Ми її ніколи не забудемо! Як і те, хто на юному корені знищив нашу майбутню наукову зірку. Будьте прокляті у віках убивці з болотних місць!

Олександр Горобець, письменник.

НА ФОТО: Неперевершена красуня, математик Юлія Янівна Здановська, чиї іменем названа головна студенська вулиця Києва.

Інші публікації автора

Юлія, яка підкорила математичний світ і капризний... Київ

субота, 21 вересень 2024, 12:38

Святі імена. Вразило, наче током ударило з пам’яті вчорашнього дня – розбудило серед ночі, вчора почуте поміж людей:. — А як тепер зветься знаменита вулиця Ломоносова у Києві? Який історичний замінник віднайшли у нашій істореографії, ті, хто займався з...

Як гріх лягає на душу

п’ятниця, 20 вересень 2024, 0:25

Відгук на роман Олександра Горобця «Монастирська праля». Нестабільність в економічному, політичному життя України, а тепер війна якось відсторонили мене від читання художньої літератури. Мало приваблює класика, радянські видання втратили свою цінність,...