Похвала, дорожча літературної премії

Письменник і читач

Відкриваю сьогодні свою сторінку Фейсбуку, а там... дорога гостя – Наталя Іванівна Недбайло – багатолітній керівник однієї з головних бібліотек столиці - імені Петра Панча, красива, мудра жінка, мила й люба пані. В посланні від неї три світлини, на двох із них зображені нові книги, серед них і моя. Кілька речень під знімками, але яких, оцініть: «Розповідаю своїм користувачам про новітню українську літературу. Нові автори вразили! Молодці! Окрема подяка - панові Олександру Горобцю! Приходьте до бібліотеки, читайте українських авторів!»
Рядки ці вимережила замало не генеральний бібліотекар столиці, як же ж не прислухатись, а мені – не порадіти. Тому ласкавій пані Недбайло написав я відповідь. Ось вона:

Вельмишановна, Наталіє Іванівно!
Радісна ластівка залетіла з Великої Василівської до моєї кватирки на Батиєвій горі, принесла вітання від Вас. Як я розумію, за мою книжку «Постаті з вирію». Он вона, у самому центрі лежить перед вами на книжковій розкладці – вся у спілих плодах червоної калини. Я знав, що цей твір прокладе собі дорогу до людських сердець: написана на конкретних прикладах, з доль справжніх українських героїв. Біда, що люди нині майже нічого не читають. Навіть письменники. Критики в сучасній літературі взагалі не існує. Кілька авторів, об’єднавшись в своєрідний творчий спрут, пишуть хвалебні статті одні на одних, купаючись у славі, почасти зовсім не заслуженій. І цей містячковий кагал начебто визначає нинішній літературний авангард. І сміх, і гріх.
Серйозна ж, людинознавча література, на жаль, залишається за бортом творчого процесу. І це дуже прикро.
Я чомусь вірю в те, що справжні, добротні твори все одно колись стануть затребуваними, повернуться до рук людей. Серед них, дай Бог, і мої літературні герої. Особливо з книжки «Постаті з вирію». Позаяк вони не вигадані, а справдешні, власне, ті, хто все життя боровся за нашу Україну, поклавши за це й своє життя.
Дякую Вам, Наталіє Іванівно, за те, що знайшли час прочитати мій твір, по-особливому виділили його з потоку сучасної новітньої літератури. Ваша тонка й дотепна похвала, як гадаю, вибагливого читача, багатолітнього бібліотекаря, мені дорожча будь-якої літературної премії. Бо в країні корупціонерів продаються й купляються і вони, а ви – НЕПІДКУПНА. Тому справедлива. Щиро дякую!
Олександр Горобець, письменник.

P,S.

Для тих, хто не знайомий з книжкою "Постаті з вирію", подаю електронну адресу твору - http://vinnychany.kiev.ua/!_ata/data/151.pdf

Опублікував: Олександр Горобець
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Сигнал з Америки через пів століття

понеділок, 15 квітень 2024, 17:03

Сокровенне. Я давно-давно, ледве не все доросле, свідоме своє життя чекав цього дня. Бо не буває ж таке: зналися люди, симпатизували одне одному, розвело їх життя — і назавжди. Якщо ми, слава Богу, і живі, і здорові! Сучасне, як я вважаю фото пані Тама...

Кінець жлобству за державний кошт

вівторок, 9 квітень 2024, 7:45

Відверто. Ось і все, можна впевнено вважати 30 березня 2024 року в Україні завершилася ера газетно-паперового буму. Коли газетою, її публікацією, можна було, як недвозначно казали, вбити і людину, і муху. Саме цієї березневої суботи завершився випуск ...