Чому люди не народжуються з сідлами на спинах?

Що мав на увазі автор Декларації про Незалежність США?

Цю зворушливу історію про події у Злучених Стейтах Америки (по нинішньому – США) я бережу, мабуть, уже з пів року, щоб розповісти її саме 4 липня – у День Незалежності Сполучених Штатів Америки, у День їхньої Нації. Віднайшов її випадково у старій затертій україномовній газеті нашої живучої діаспори, котра видавалася за океаном. Дата виходу цього номера - 4 липня 1950 року. Отож, до справи…

4 липня 1826 року, у п’ятдесяті роковини з часу, коли 58-ро громадян підписали історичний документ про Незалежність держави, у живих залишилися тільки… троє. Це були – Джон (Джан) Адамс, Томас (Тамес) Джеферсон та Чарлз Карол. За збігом долі всі вони – колишні Президенти США. Пану Адамсу, який був другим Президентом Злучених Держав на ту святкову дату в житті країни вже виповнилося 92 роки, третьому Президенту Томасу Джеферсону – 86. А про Чарлза Карола сказано так: він пережив своїх двох побратимів на шість літ, але тієї доби йому виповнилося 89 років.

Ці старі державні мужі вже належали більше історії, а ніж сучасності. І начебто, щоб продемонструвати, що вони і справді належать вічності, двоє з цих трьох великих діячів зустріли ранок 4 липня 1826 року, отримали святкові привітання, випили по келиху вина за процвітання Нації, привітали всіх американців, і... померли. В один і той же день, за дві години один після одного. Джеферсон представ перед Богом у своєму улюбленому Монтічелло у Вірджинії, а Джан Адамс у старому будинку Адамсів у Квінсі, Масачусетс.

У давній газеті наголошувалося, що рідко буває такий значущий збіг подій, як смерть двох Президентів США. У даному випадку Джана Адамса і Тамеса Джеферсона. Та ще й у той самий день — день п'ятдесятих роковин народження Республіки, у творенні якої обоє відіѓрали велику, значущу роль.

Джан Адамс був одним з найзавзятішнх борців за незалежність США; Тамес Джеферсон написав безсмертніѓй документ, що його проголосили 1776 року. Протягом усіх бурхливих подій Революційної Війни і Континентального Конгреєў вони були політичннми спільниками і щирими особистими друзями. Був поміж них, щоправда, і період відчуження, коли обидва стали суперниками, оскільки одночасно кандидатували на пост Президента. У Президентських виборах 1796 року Джан Адамс дістав 71, а Джеферсон - 68 голосів. 180О року прийшла черга Джеферсона стати главою Держави, а в 1804 році він був обраний Президентом удруге. На той час відчуження друзів уже поминуло і в старшому віці обидва патріоти постійно листувалися.

У день смерті Джан Адамс послав листа до мешканців свого міста з нагоди місцевого `святкування Дня Незалежності, пишучи про „Незалежність навіки".

Глибокі почуття Джеферсона були висловлені в його листі, написаному у відповідь на запрошення на святкування Дня Незалежності у Вашингтоні. Цей лист, датований днем 24 червня, очевидно є останнім листом пана Джеферсона.

Цей лист починається так:

„Високоповажаний Пане! Ласкаве запрошення, що я дістав, як один з досі живих мужів, що підписали Документ вагітний нашою власною долею, як і долею всього світу, є надзвичайно приємне мені... Хоч воно чимало додає до страждань від хвороби, яка не дає мені змоги взяти участь у святкуванні цього дня…"

„Звичайно, то була би велика насолода для мене особисто зустрітися і обмінятися привітаннями з маленькою групою тих, що ще залишилися з достойників, котрі приєдналися до нас того далекого дня у сміливому і водночас повному сумнівів виборі, що ми мали зробити для нашої країни, вибравши між покорою і мечем; я би так хотів разом з ними порадіти з того, що наші співгромадяни, після півсторіччя досвіду і розквіту нашої Kpaїни, продовжують схвалювати той вибір, що ми зробили. І нехай цей вибір буде для всього світу — а я певний, що він колись буде, для деяких частин світу скоріше, для інших пізніше — сигналом до повстання людей, щоб розв'язати ланцюги, якими вони себе зв'язали Під впливом невігластва та забобонів, і щоб прийняти благословення і переваги самоврядування...»

„Всі очі одкрились, або одкриваються на права людини. Загальне поширення світла науки уже відкриває кожному очевидну правду, що людські маси не народжувалися з сідлами на спинах, так само як і не народжувалась жменька людей у чоботах з острогами, щоб законно, буцімто, з Божої ласки, їздити верхи на тих масах…»

ЯКІ ВЕЛИКІ, ЗОЛОТІ СЛОВА ВИГОЛОСИВ ОДИН ІЗ ПОМИРАЮЧИХ ПРЕЗИДЕНТІВ США. ВОНИ АКТУАЛЬНІ Й СЬОГОДНІ. ЧИ НЕ ТАК, ПАНІ Й ПАНОВЕ?

Світлина від Olexandr  Gorobets.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Сигнал з Америки через пів століття

понеділок, 15 квітень 2024, 17:03

Сокровенне. Я давно-давно, ледве не все доросле, свідоме своє життя чекав цього дня. Бо не буває ж таке: зналися люди, симпатизували одне одному, розвело їх життя — і назавжди. Якщо ми, слава Богу, і живі, і здорові! Сучасне, як я вважаю фото пані Тама...

Кінець жлобству за державний кошт

вівторок, 9 квітень 2024, 7:45

Відверто. Ось і все, можна впевнено вважати 30 березня 2024 року в Україні завершилася ера газетно-паперового буму. Коли газетою, її публікацією, можна було, як недвозначно казали, вбити і людину, і муху. Саме цієї березневої суботи завершився випуск ...